Verscholen dorp Vierhouten

5 mei 2019

Ook in Vierhouten bij het Verscholen dorp werden de gevallenen op 4 mei herdacht. Wij bezochten deze plek op 5 mei, en velen met ons.

Het Verscholen Dorp was een onderduikerskamp, ook wel “Pas-Opkamp” of het Geheime Dorp genoemd. Het werd in de oorlogsjaren opgericht en bestond uit 9 hutten in een zeer dicht bos, tussen Nunspeet en Vierhouten. In de periode april 1943 tot oktober 1944 hebben hier
zo’n 80  mensen een veilige schuilplaats gevonden.
Ter herinnering aan dit kamp en de initiatiefnemers zijn ter plekke een monument opgericht,
een hut herbouwd en later aangevuld met nog twee hutten. Aan de Tongerenseweg is een monument geplaatst ter nagedachtenis aan hen die de ontdekking van het kamp niet overleefden.
De Stichting Het Verscholen Dorp heeft tot doel de herinnering aan dit onderduikerskamp levend te houden. Bijvoorbeeld door het jaarlijks organiseren van een herdenking op 4 mei en de inrichting van onze expositie in Hotel Restaurant De Vossenberg in Vierhouten.
Om het verhaal over oorlog en verzet ook aan volgende generaties door te geven, worden rondleidingen georganiseerd aan groepen. BRON:https://www.verscholendorpvierhouten.nl/
15 bezoekers online
13 gasten, 2 bots, 0 leden